13 Ekim 2014 Pazartesi

Ajvar sos

Öncelikle Balkanların en sevilen soslarından olduğunu söylemek gerek. Sirke,sarımsak ve zeytinyağla zenginleştirilmiş kırmızı biber salçası denebilecek ajvar sosun diğerlerinden farkı közlenmiş biberle hazırlanması. Kırmızı etli biberlerin közlenerek pişirilmesi ileyapılan sosa isteğe bağlı olarak farklı sebzelerde konabiliyor. En çok yakışanı ve kullanılanı közlenmiş  patlıcandır. Kendi kültürlerini yaşatmak isteyen göçmenlerin bizim mutfağımızla tanıştırdığı ajvar sos kahvaltılık sos  olarakta kullanılıyor. Makarna, patates cipsi, köfte, pilav gibi kuru lezzetleri zenginleştirmek için harika bir tarif
Malzemeler
2 adet orta boy bostan patlıcanı
4 adetiri domates
4 adetiri kırmızı biber
1 orta boy soğan 
2-3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
Yapılışı
Büyük bir tencerenin içine yağı ısıtın  ince ince doğranmış soğan ve sarımsakları atıp 1-2 dk çevirin. Üstüne rendelenmiş ya da ufak ufak doğranmış domatesleri atıp iyice soldurun. Temizlenmiş çekirdekleri alınmış biberleri ve patlıcanları
Ufak ufak doğrayıp domateslerin üstüne atın dibi tutmasın devamlı karıştırın . 5 dk bu şekilde soteledikten sonra blender ile çırpın.Püre kıvamına gelsin  isteğe göre tuz , karabiber, acı pul biberle servis yapın. Afiyet olsun
Hemen yemek istemezseniz bu karışımı kavanoza koyup üzerini kaplayacak şekilde zeytinyağ dökebilirsiniz.Buzdolabında saklanmalıdır. 
Konserve yapmak için kaynar kaynar bukarışım kavanozlara doldurup kapak sıkıca kapanır ters çevrilir. Soğuyana kadar ters kalır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder