15 Kasım 2014 Cumartesi

Aşure


  Bu yıl aşure ayında annemin elinden aşure  yemek nasip oldu. Bir haftasonu kaçamağı yaptık ve İzmir e  anneme geldik.Aşureyi de birlikte pişirdik , bende bilgilerimi tazelemiş oldum.Evde bolluk bereket olsun diye bende döndüğümde kendi evimde yapmayı düşünüyorum.Sizde yapmadıysanız deneyin derim başlayınca keyifle yapıyorsunuz.
     Malzemeler

750 gr buğday
1750 gr tozşeker
1 bardak haşlanmış nohut
1 bardak haşlanmış fasülye
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 elma rendesi
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
1 çubuk tarçın
Üstünü süslemek için
Susam, tarçın, kuş üzümü , nar, ceviz, fındık zevke göre süslenir.
    Yapılışı
Bir gece önceden yıkanıp düdüklü tencerede iyice haşlanan buğday,ertesi gün iyice sulu olacak şekilde kaynar suyla karıştırılır. İçine ayrı ayrı haşlanmış nohut, fasülye, pirinç ,yeni rendelenmiş elma, bir portakal kabuğunu ince ince doğrayın, çubu tarçını ekleyin.Ocağın üstünde devamlı karıştırarak pişirin.Kuru üzüm, kayısı, pirinci ekleyin. En son şekeri ekleyin. Suyu azaldıkça kaynar su ekleyebilirsiniz.Tüm malzemelerin piştiğinden emin olunca küçük kaselere koyup zevke göre üstünü süsleyin.
      Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Annenizin ve sizin elllerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler Zehra yeni tariflerde buluşmak üzere...

    sizinde ellerinize sağlık.






    YanıtlaSil